Jak se oholit

Nejdříve si navlhčíme obličej a krk s použitím teplé vody nebo nahřátého ručníku. Uděláme si pěnu z mýdla na holení a štětkou ji jemně naneseme na obličej a vetřeme do vousů. Necháme účinkovat jednu nebo dvě minuty. Bez použití příliš velkého tlaku oholíme vousy. Můžeme se rozhodnout, zda se budeme holit ve směru růstu chlupů, anebo tzv. „proti srsti“. To už je individuální. Opláchneme pokožku vlažnou vodou, ošetříme vodou po holení, nebo můžeme použít pečující krém či balzám.

Po holení opláchneme štětku proudem  čisté vody, vytřepeme z ní přebytek vody volným pohybem zápěstí a pověsíme na suché místo štětinami dolů. Perfektním pomocníkem nám může být stojánek na štětku na holení nebo kompletní sada na holení.

Jak používat štětku na holení?

Před prvním použitím je třeba novou štětku na holení vyprat teplou mýdlovou vodou. Nenechávejte zpěněnou štětku postaveno štětinami nahoru. Ihned po použití důkladně opláchněte štětku na holení pod tekoucí vodou, jinak Vám zbytky mýdla, které zůstávají v copu štětky mohou zničit jemné jezevčí štětiny. Osušte štětku na holení a potom jí pověste štětinami vždy směrem dolů. V ideálním případě zavěste štětku na holení do vhodného držáku. Pokud je štětka na holení ještě vlhká, nikdy nesmí zůstat v uzavřené nádobě, jako jsou toaletní tašky nebo cestovní pouzdra. Nepoužívejte chemické prostředky na čištění štětky. Rukojeti ze dřeva nebo rohoviny nesmí zůstat mokré a proto je po použití dobře vysušte hadříkem nebo suchým ručníkem.

Vezměte prosím na vědomí, že při normálním používání mohou štětiny trochu „zlobit“ občasným puštěním chloupku, což ale není na závadu výrobku. 

Jak používat klasickou břitvu?

Oholit se břitvou je umění samo o sobě. Ale jak se říká: „cvičení dělá mistra“. Takže i účast na speciálních kurzech ohledně holení stojí za to.

Prosíme, dodržujte následující pravidlo:

Svou břitvu vždy ukládejte na bezpečné místo, aby si neublížily děti nebo lidé ve Vašem okolí. 

Nyní již k samotnému postupu při holení:

Navlhčete vousy pokud možno teplou vodou, poté si důkladně vetřete štětkou pěnu do vousů na oblasti, které se chystáte oholit. Pro ještě snazší oholení můžete použít speciální holicí krém, mýdlo nebo gel s vysokou hydratační schopností. Tak Vám bude břitva klouzat bez větší námahy po kůži. Začněte s hladkými částmi obličeje. Břitvu otevřete opatrně a držte ji palcem a třemi prsty tak, aby otevřená rukojeť směřovala od Vaší tváře. Chcete-li začít sami postupně, doporučujeme oholit zpočátku jen malou část, dále se oholit normálním holicím strojkem. V následujících dnech postupně holit stále větší část obličeje, tím si budete rozvíjet cit pro bezpečné holení s břitvou. Není kam spěchat!

Kůži s nanesenou  holicí pěnou musíte pevně prsty roztáhnout, aby nedošlo k jejímu poranění a tím vzniku pozdějších jizev. Pokud se poraníte, je potřeba odstranit pěnu z těchto oblastí, aby nedošlo k případné infekci. Při holení držte břitvu pod úhlem 30 stupňů, nejprve holte ve směru růstu vousů, pak opatrně proti „strništi“ kolem. Vždy břitvou pohybujte rovnoměrně. Držte ji na něco strmějším úhlu na lícní kostech, bradě a nad horním rtem.

Ochrana před úrazem:

Používejte pouze břitvy, které jsou v perfektním stavu. Nikdy nepohybujte břitvou horizontálně, protože si tím můžete způsobit hluboké a nebezpečné řezy. Pokud břitva spadne na zem, nebo se jinak poškodí, musí být vždy znovu nabroušena odborníkem. Jednoduché broušení „na kůži“ není dostatečné. Při čištění čepele se jí nikdy nedotýkejte prsty, jednak by jste se mohli poranit sami, nebo si zničit ostří.

Péče o břitvu:

Po holení břitvu vždy pečlivě očistěte čistou vodou a nechte důkladně oschnout. Nikdy nesušte čepel hadrem, protože to zničí jemné hrany. Namažte čepel opatrně trochou oleje, pokud víte, že ji nebudete používat delší období. Uchovávejte ji na suchém a dobře větraném místě. Vždy zdokonalujte břitvu broušením na kůži před holením, ne po něm, nejlépe 24 hodin předem. V této době většina z okraje ostří regeneruje, čepel je zachována a ponechává si svou ostrost po delší dobu. K broušení ostří doporučujeme závěsné řemeny vyrobené z jemné hovězí kůže. Kůže musí být napnutá, jinak by došlo k zaoblení ostří. Broušení se provádí v mírném úhlu zadní stranou dolů a směrem od těla. Při změně směru je třeba břitvu otočit jako zpět a pak brousit směrem k tělu, tedy vždy na špici.